• Bianca

Op vakantie naar Andalusië! Waar vind je het authentieke Spanje nog in Zuid-Spanje?

Bijgewerkt: mei 20


Het zal duidelijk zijn dat wij gek zijn van Spanje en in het bijzonder van Andalusië. Voordat we naar Spanje verhuisden wilde ik niet helemaal in het zuiden wonen. Ik was hier als kind eens in augustus op vakantie geweest en ik herinnerde me vooral dat het warm en dor was. Natuurlijk is het warm in de zomer, maar dat dorre valt bij ons reuze mee met al de olijfbomen waar wij door omringd worden. En door de warmte in de zomer hebben we die heerlijke zwoele avonden waarin we lang buiten zitten en er regelmatig nog even een' duik in het zwembad genomen wordt. Natuur in Zuid-Spanje

Natuur in Andalusië is er volop. Wijzelf zitten vlakbij het nationale park “Sierra de las Nieves”. Hier kun je een aantal uitgezette wandelingen volgen die grotendeels door de prachtige bergen gaan die ons omringen. Bij ons in de buurt kun je ook op een aantal plekken in beken zwemmen. Heerlijk koel is het water en je zwemt vaak tussen de visjes en af toe kom je een schilpadje tegen. Ijsvogeltjes zien we daar ook regelmatig. Vogels zijn er sowieso volop te zien. De wielewaal, de raaf, bijeneters, de hop, verschillende arenden, de vlaamse gaai, kleine uiltjes en af en toe gieren zijn bij ons te zien. Mijn favoriet is de bijeneter, ze hebben prachtige kleuren, vliegen altijd in groepen en maken daarbij een speciaal geluid. In het najaar trekken ze altijd naar Afrika, als ik ze dan in april weer hoor vind ik dat altijd zo fijn, dan komt het warme weer er weer aan!

Zwemmen in natuurwater in Andalusië

Zoals hier voor geschreven zijn er verschillende beken waar je kunt zwemmen. Maar zwemmen in het stuwmeer is zeker zo lekker. Op een uurtje rijden van Nido Aguila Blanca ligt het stuwmeer van

Ardales. Op een prachtige ligging met aan een kant de bergen en het heeft een mooie turquoise kleur. In het hoogseizoen zijn er water fietsen, kano’s en bedjes te huur. En je kunt er van rotsen af het water in springen. En dan is er natuurlijk de zee, het dichtstbijzijnde strand is dat van Marbella, waar je ongeveer in een half uur kunt zijn. Hier kun je kiezen uit de stranden met wat meer drukte aan de boulevard en de wat rustigere waar voornamelijk Spanjaarden komen. Let op, hier is het in de weekenden vaak wel drukker als zij, vaak met partytenten en koelboxen vol, met de hele familie naar het strand komen. Is wel erg gezellig!

Wandelen in Andalusië

Wandelen kan volop, voor elk niveau. Bij ons in de directe omgeving is het wel handig als je iets van conditie hebt zo midden in de bergen. Maar juist door die bergen is het zo mooi, met prachtige vergezichten. Vanuit ons kun je twee uitgezette wandelingen volgen. Ook is het leuk om naar Monda te lopen. Deze zijn allemaal zo’n 12 kilometer. Dan zijn er op rijafstand nog tal van wandelingen te vinden. In het nationale park Sierra de las Nieves kun je de piek Torrecilla op lopen/klimmen, dan kom je op 1919 meter uit en daar is het uitzicht echt waanzinnig. Het is een flinke klim van 20 kilometer in totaal. En dan is er natuurlijk nog het bekende wandelpad Caminito del Rey. Dit pad is een paar jaar geleden gerenoveerd en is voor grote gedeelten spreekwoordelijk tegen de bergwand geplakt. Deze wandeling is niet zo zwaar doordat je bijna niet hoeft te klimmen of dalen en is ongeveer zeven kilometer lang. Wel moet je ver van te voren reserveren en is het pas vanaf acht jaar. Cultuur snuiven in in de Andalusische steden

Van de steden van Andalusië zoals Granada, Córdoba, Ronda en Sevilla heeft iedereen wel eens gehoord. Ze zijn allemaal prachtig met hun eigen unieke kenmerken en bezienswaardigheden. Zo heeft Granada het prachtige Alhambra, en de kleine straatjes van de wijk El Albaicín zijn heel leuk om doorheen te dwalen. Ook hier geld weer om bijtijds te boeken voor het Alhambra anders zit het vol. Ronda heeft de mooie burg met de wijdse uitzichten en ligt op een uurtje rijden bij ons vandaan. In Cordoba vindt je het Mezquita, een moskee met een kerk er binnen in gebouwd, heel speciaal. Ook heb je hier prachtige binnenplaatsjes met mooie bloemen. In mei is er altijd een wedstrijd wie de mooiste patio heeft dus er zijn heel veel mensen die daar veel aandacht aan besteden. En overal zijn kerken en gezellige pleintjes en straatjes. Witte dorpen in het binnenland van de provincie Malaga