top of page
  • Bianca

Op vakantie naar Andalusië! Waar vind je het authentieke Spanje nog in Zuid-Spanje?

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2023Het zal duidelijk zijn dat wij gek zijn van Spanje en in het bijzonder van Andalusië. Voordat we naar Spanje verhuisden wilde ik niet helemaal in het zuiden wonen. Ik was hier als kind eens in augustus op vakantie geweest en ik herinnerde me vooral dat het warm en dor was. Natuurlijk is het warm in de zomer, maar dat dorre valt bij ons reuze mee met al de olijfbomen waar wij door omringd worden. En door de warmte in de zomer hebben we die heerlijke zwoele avonden waarin we lang buiten zitten en er regelmatig nog even een' duik in het zwembad genomen wordt. Natuur in Zuid-Spanje

Natuur in Andalusië is er volop. Wijzelf zitten vlakbij het nationale park “Sierra de las Nieves”. Hier kun je een aantal uitgezette wandelingen volgen die grotendeels door de prachtige bergen gaan die ons omringen. Bij ons in de buurt kun je ook op een aantal plekken in beken zwemmen. Heerlijk koel is het water en je zwemt vaak tussen de visjes en af toe kom je een schilpadje tegen. Ijsvogeltjes zien we daar ook regelmatig. Vogels zijn er sowieso volop te zien. De wielewaal, de raaf, bijeneters, de hop, verschillende arenden, de vlaamse gaai, kleine uiltjes en af en toe gieren zijn bij ons te zien. Mijn favoriet is de bijeneter, ze hebben prachtige kleuren, vliegen altijd in groepen en maken daarbij een speciaal geluid. In het najaar trekken ze altijd naar Afrika, als ik ze dan in april weer hoor vind ik dat altijd zo fijn, dan komt het warme weer er weer aan!

Zwemmen in natuurwater in Andalusië

Zoals hier voor geschreven zijn er verschillende beken waar je kunt zwemmen.

Maar zwemmen in het stuwmeer is zeker zo lekker. Op een uurtje rijden van Nido Aguila Blanca ligt het stuwmeer van Ardales. Op een prachtige ligging met aan een kant de bergen en het heeft een mooie turquoise kleur. In het hoogseizoen zijn er water fietsen, kano’s en bedjes te huur. En je kunt er van rotsen af het water in springen. En dan is er natuurlijk de zee, het dichtstbijzijnde strand is dat van Marbella, waar je ongeveer in een half uur kunt zijn. Hier kun je kiezen uit de stranden met wat meer drukte aan de boulevard en de wat rustigere waar voornamelijk Spanjaarden komen. Let op, hier is het in de weekenden vaak wel drukker als zij, vaak met partytenten en koelboxen vol, met de hele familie naar het strand komen. Is wel erg gezellig!

Wandelen in Andalusië

Wandelen kan volop, voor elk niveau. Bij ons in de directe omgeving is het wel handig als je iets van conditie hebt zo midden in de bergen. Maar juist door die bergen is het zo mooi, met prachtige vergezichten. Vanuit ons kun je twee uitgezette wandelingen volgen. Ook is het leuk om naar Monda te lopen. Deze zijn allemaal zo’n 12 kilometer. Op rijafstand zijn nog tal van wandelingen te vinden. In het nationale park Sierra de las Nieves kun je de piek Torrecilla op lopen/klimmen, dan kom je op 1919 meter uit en daar is het uitzicht echt waanzinnig. Het is een flinke klim van tien kilometer in totaal en dan ga je dezelfde tien kilometer weer terug. En dan is er natuurlijk nog het bekende wandelpad Caminito del Rey. Dit pad is een paar jaar geleden gerenoveerd en is voor grote gedeelten spreekwoordelijk tegen de bergwand geplakt. Deze wandeling is niet zo zwaar doordat je bijna niet hoeft te klimmen of dalen en is ongeveer zeven kilometer lang. Wel moet je ver van te voren reserveren en is het pas vanaf acht jaar. Cultuur snuiven in in de Andalusische steden

Van de steden van Andalusië zoals Granada, Córdoba, Ronda en Sevilla heeft iedereen wel eens gehoord. Ze zijn allemaal prachtig met hun eigen unieke kenmerken en bezienswaardigheden. Zo heeft Granada het prachtige Alhambra, en de kleine straatjes van de wijk El Albaicín zijn heel leuk om doorheen te dwalen. Ook hier geld weer om bijtijds te boeken voor het Alhambra anders zit het vol. Ronda heeft de mooie burg met de wijdse uitzichten en ligt op een uurtje rijden bij ons vandaan. In Cordoba vindt je het Mezquita, een moskee met een kerk er binnen in gebouwd, heel speciaal. Ook heb je hier prachtige binnenplaatsjes met mooie bloemen. In mei is er altijd een wedstrijd wie de mooiste patio heeft dus er zijn heel veel mensen die daar veel aandacht aan besteden. En overal zijn kerken en gezellige pleintjes en straatjes. Witte dorpen in het binnenland van de provincie Malaga

Zoals ik eerder schreef ben ik als kind met mijn ouders op vakantie naar deze regio geweest

en toen zijn we op jeep safari geweest en daarmee kwamen we langs een aantal witte dorpjes, ik vond dat toen echt fantastisch door de bergen en door al die gezellige, sprookjesachtige dorpjes. Nu wonen we er middenin. Guaro, het dorpje waar wij wonen is er ook 1 van, hier vind je gezellige straatjes met bloembakken aan de balkonnetjes en veel barretjes waar je voor weinig wat kunt eten en drinken. Zo is het in de andere omliggende dorpen ook.

Ga lekker een dagje touren en stop in Tolox, waar je een mooie wandeling langs de rivier kunt maken en een heilzaam bad kunt nemen. Dan krijg je Alozaina, waar je heerlijke pizza in een ieniemienie tentje kunt eten. Rijdt verder naar Casarabonella, een hoger gelegen plaatsje waar je vanaf het plein voor het stadhuis een prachtig uitzicht hebt. Dan kun je via El Burgo naar Yunquera rijden, dit is hoger gelegen, vanaf hier kun je een aantal wandelingen door het natuurpark Sierra de las Nieves beginnen. En dit alles leidt je door het prachtige binnenland van de provincie Malaga. Grote kans dat je onderweg verschillende roofvogels, wilde berggeiten en wie weet zelfs wel gieren ziet.

Gastronomie van Zuid-Spanje

Het eten is heerlijk in Spanje, de tapas, paella, gegrilde sardientjes en gefrituurde vis. Allemaal om je vingers bij af te likken! Aan het strand hier heb je de chirinquitos, de strandtenten. Hier kun je verrukkelijk vis eten. Zij hebben bootjes staan die als barbecue dienen. Hier kun je allerlei vis op laten roosteren, maar de specialiteit zijn wel de sardientjes die op een stokje geregen heerlijk gegrild worden.

Mijn favoriete gerecht dat ook zijn oorsprong in Andalusië vind is de Salmorejo, dit is koude tomatensoep met als ingredienten tomaten, olie, azijn, knoflook en oud brood. Als garnituur kun je er stukjes sinaasappel, gekookt ei en serrano ham in doen. Echt heel lekker, vooral met de smakelijke tomaten die ze hier in de zomer hebben. Fijne bijkomstigheid is dat de prijzen voor uit eten hier in het zuiden een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld in Nederland. En bij ons in het binnenland nog meer dan aan de kust.

Kindvriendelijke vakantie in Spanje

Andalusië met kinderen is heerlijk. Er is van alles te doen zoals je hier boven al hebt kunnen lezen. Zwemmen in rivieren en stuwmeren en wandelen door de natuur is heerlijk. Voor wat meer georganiseerd vertier is er ook genoeg aanbod. Ga naar een van de velen waterparken waar je de hele dag kunt glijden zoals Aqualand in Torremolinos. Bioparc, een hele mooie dierentuin in Fuengirola is ook een aanrader.

Of ga fietsen huren in Marbella of Malaga en ga op zo’n manier de kust verkennen. Verder zijn de Spanjaarden gek op kinderen dus onderweg krijg je vaak een vriendelijk woord of lach. En uit eten is geen enkel probleem, ook niet met de hele kleintjes.

Wil je meer over vakantie met kinderen in onze buurt weten ga dan hier naar toe en lees onze weblog hierover. Kortom op alle manieren ontspannen vakantie vieren!


350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page