top of page

  Dagtrips   Zuid-Spanje

Rond, Andalusië
Alhambra, Granada

Ontdek het prachtige Andalusië vanuit Nido Aguila Blanca

 

Vakantiecomplex Nido Aguila Blanca is een uitstekende uitvalsbasis om een belangrijke regio van Spanje te ontdekken, en een prachtige reis door Andalusië te maken, daarover lees je hieronder meer. Direct in de omgeving vind je prachtige natuur en veel schitterende steden en dorpen zoals: MARBELLA , MALAGA, Ronda, Tolox en nog meer. De omgeving is ideaal voor vakantie, ook als je, naast de authentieke natuurlijke schoonheid van de omgeving, behoefte heeft aan cultuur of shoppen. De plaatsen Malaga, Marbella, Ronda, Coin, Tolox, Alozaina, Guaro, Monda en Yunquera zijn op rijafstand en liggen klaar om te worden ontdekt.

Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je je thuis al kunt voorbereiden op een heerlijke vakantie in Spanje. Geniet van onze heerlijke appartementen en ontdek van daaruit het prachtige Spanje!

 

 

SIERRA DE LAS NIEVES, Het natuurpark waar wij aan de rand van liggen

 

Witachtige kalksteen formaties worden gecontrasteerd met steile heuvels met een rode kleur in het natuurpark Sierra de las Nieves.

Bergbeklimmers komen in het park voor de berg Turret Peak van 1919 meter hoogte. Zowel de boven-en ondergrondse wereld met zijn grillige karstvormen, veroorzaakt door erosie en de daaropvolgende neerslag van kalksteen zijn prachtig. Bij lagere hoogtes, zijn er de peridotieten die het landschap rood kleuren. Uit de naam van het park blijkt de aanwezigheid van sneeuw in de hoge bergen, die vroeger gedurende het hele jaar bleef liggen.

 

Een andere attractie van de bergen zijn de overgebleven bossen pinsapos. Deze Mediterrane spar groeit in de koude en vochtige schaduwrijke omgeving, een botanisch overblijfsel uit de ijstijd van het schiereiland. Sommige van deze bomen zijn ongeveer 500 jaar oud, een verklaard natuurmonument. Een leuke manier om al deze diversiteiten te leren kennen is om door het bos een van de fietsroutes te nemen, zoals Monda-Istan.

Het natuurpark huist zoogdieren zoals de berggeit, die in de hoogten gemakkelijk waargenomen kunnen worden. Andere soorten van belang zijn de herten en otters die aanwezig zijn in de rivieren. Onder de vogels, zijn er vele grote roofdieren, zoals de gouden adelaar en Bonelli en uil. Ook karakteristiek zijn de havik en de sperwer.

Dit gebied werd bewoond door vele culturen, maar ongetwijfeld zijn de moslims degene die de historische erfenis van het gebied het meest markeren. Voorbeelden zijn de kastelen en de wanden die bestaan in Monda, El Burgo, Istan of Tolox. De Arabische invloed is ook aanwezig in hun voedsel met bloempap met honing en amandel kaas.

 

 

Guaro, een gezellig, typisch Andalusisch dorpje op loopafstand van ons

 

Guaro ligt in het dal van de rivier de Guadalhorce, in een heuvelachtig landschap met vooral amandel- en olijfbomen. Het dorp ligt tegen een heuvel. Bovenin bevindt zich de 16e-eeuwse kerk van San Miguel. Deze kerk werd in 1505 gebouwd en in 1605 aanzienlijk uitgebreid. Zoals veel kerken in de regio werd ook deze kerk in de Burgeroorlog (1936-39) vernield en moest daarna worden hersteld.

Naast de gebruikelijke jaarlijkse feesten, vindt in september in Guaro sinds enkele jaren het Festival de Luna Mora plaats. Dit festival in Guaro is beroemd in de hele streek. Het festival biedt diverse culturele activiteiten met als thema de Christelijke, Moorse en Joodse tradities die samen Andalusië hebben gevormd. Luna Mora trekt zoveel bezoekers, dat inmiddels is besloten om hiervoor in Guaro een van de grootste openluchttheaters van de provincie Málaga te bouwen.

 

Onontdekt prachtig Malaga, op 40 kilometer afstand

 

De meeste mensen landen op het vliegveld van Malaga en laten de stad verder links liggen, maar Malaga is zeker een dag bezoekje waard. Om de stad te leren kennen is het leuk en leerzaam om de 3 uur durende fietstour te doen.

Málaga is een gemeente en de op één na grootste stad van Andalusië, en de op vijf na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga.

 

In 2007 had de stad een officieel inwonertal van 561.250, en in de stadsomgeving van Málaga wonen in totaal 1.074.057 mensen. De stad ligt aan de Middellandse Zee, aan de toeristische Costa del Sol en op slechts 100 kilometer afstand van de Straat van Gibraltar. Málaga wordt omgeven door bergen, de zogenaamde “Heuvels van Axarquía” en wordt doorkruist door twee rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce die beide uitmonden in de Middellandse Zee. De stad heeft een zomers mediterraan klimaat, maar heeft geen last van de extreme hitte zoals Sevilla en kent zeer milde winters met temperaturen rond de 20 graden. De inwoners van Málaga staan bekend als “Malagueños” en in de volksmond soms als “boquerones” (sardines).

 

 

De mooie stad Ronda ligt op 60 kilometer van Nido Aguila Blanca

 

Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo’n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa de Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Gualdalevin splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano (“Romeinse brug”, ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo (“oude brug”, ook bekend als Puente Arabe, of “Arabische brug”) en de beroemde Puente Nuevo (“Nieuwe brug”). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves (“Sneeuwgebergte”) en in het westen ligt de Sierra de Grazalama.

In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. Met de bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 door Martín de Aldehuela en duurde 42 jaar. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda en onder de brug werd een gevangenis gebouwd. De Puente Nuevo is een van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje.

 

 

Granada met het sprookjesachtige Alhambra, op 170 kilometer afstand

 

Granada is een stad in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje , en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft een inwonertal van 236.982 en inclusief omliggende kernen wonen er ongeveer 472.638 mensen. Het is daarmee de vierde stad van Andalusië , en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Navada.

 

Het Alhambra

 

In Granada bevindt zich het Alhambra, een Andalusisch paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De kathedraal van Granada met de grafkapel van het katholieke koningspaar behoort tot de grootste kerkgebouwen in Spanje. De culturele rijkdom van de stad, met invloeden van de Moren, Joden en Katholieken maakt Granada één van de belangrijkse culturele centra van Spanje.

De “Universidad de Granada”, opgericht in 1531, is één van de meest prestigieuze van het land, en heeft onder andere gezorgd voor het imago van Granada als wilde nachtlevenstad. In 2003 studeerden ongeveer 60.000 studenten aan de universiteit.

 

 

Het mooie Cordoba, 200 Kilometer bij ons vandaan

 

Cordoba is een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Cordoba. De stad ligt op 120 meter boven zeeniveau, aan de rivier Gualdalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. In 2005 had de stad 321.165 inwoners, en in de agglomeratie van Córdoba wonen net iets meer mensen, daarmee is het de derde stad van Andalusië. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden.

Het is niet één van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit één van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is ook de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides, en van de wereldberoemde sombrero. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.

 

 

Idee voor een nachtje logeren in Sevilla, 250 kilometer rijden

 

De Spaanse stad Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, en van de provincie Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. In 2007 had de stad 699.145 inwoners, en in de agglomeratie Sevilla wonen 1.317.098 mensen. Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcazar en de Torre del Oro zich bevinden. Het is de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. Sevilla wordt door velen een ‘openluchtmuseum’ genoemd, en staat vol met historische monumenten, kerken, parken en palmtuinen, overblijfselen van vele verschillende culturen.

Een van de bekendste gebouwen van de stad is de kathedraal Maria de la Sede, het grootste kerkgebouw van Europa na de Sint-Pieter in Rome en de St Paul´s Cathedral in Londen en de grootste gotische kathedraal ter wereld. Het symbool van de stad, de “Giralda”, maakt er deel van uit. Deze 96 meter hoge klokkentoren was oorspronkelijk een Moorse minaret, ooit de hoogste ter wereld. Volgens de legende mogen er in Sevilla geen hogere gebouwen gebouwd worden. Een ander boegbeeld van Sevilla is het 14e-eeuwse paleis Alcazar, een belangrijk voorbeeld van Mudejar-architectuur. Samen met het Archivo General de Indiasstaan de kathedraal van Sevilla en het Alcázar sinds 1987 op de Werelderfgoedlijstvan UNESCO.

 

De belangrijkste musea zijn het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico), het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) met belangrijke werken van kunstenaars uit Sevilla, zoals Bartolome Murillo en Francisco Zurbaran, en het genoemde museum Archivo de Indias, dat waardevolle documenten over de geschiedenis van het Amerikaanse continent bewaart. Een maritiem museum bevindt zich in de Torre del Oro (Goudtoren), een 13e-eeuwse wachttoren.

Een architectonisch monument is het beroemde “Plaza de España”, net buiten het historisch centrum, dat in 1929 werd aangelegd ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Op het plein vindt men tweeënvijftig fresco’s, waarvan elk beschilderd is met typische afbeeldingen van de tweeënvijftig Spaanse provincies. Sevilla was in 1992 opnieuw gaststad van een Wereldtentoonstelling.

bottom of page