top of page
  • Bianca

Caminito del Rey, Andalusië


wandelen op de caminito del rey

Geschiedenis van de Caminito del rey

Sinds 2015 is het pad Caminito del Rey weer geopend.

Dit is een wandelpad wat voor een groot gedeelte 100 meter hoog aan de bergwand hangt tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen. Het pad is aangelegd tussen 1901 en 1905. Dit was omdat er behoefte was aan een pad om de spullen te vervoeren voor de bouw en het onderhoud tussen de twee hydraulische centrales.

In 1921 gebruikte Alfons Xlll van Spanje het pad waardoor het de naam Caminito de Rey: het koningspad kreeg.

Het pad is jarenlang verwaarloosd geweest en kon de laatste jaren alleen maar gedaan worden met gevaar voor je leven doordat veel planken misten van het pad. Er zijn in totaal 5 mensen overleden na een val.

Renovatie van het koningspad

Nu is het dan helemaal gerenoveerd, dat wil zeggen, er is een nieuw pad boven het oude geplaatst.Erg spectaculair om te zien in wat voor staat het oude pad verkeert en dat daar nog mensen overheen gelopen hebben. Er staan op internet nog een aantal filmpjes waar je maag van omdraait, dit is er een van: https://youtu.be/ZmDhRvvs5Xw

Het pad is in anderhalf jaar tijd opnieuw aangelegd en heeft samen met parkeerplaatsen, wegen en busverbindingen 5,5 miljoen euro gekost.

Het is nu een van de trekpleisters van de regio.

Er moet dan ook al vroeg geboekt worden anders is er geen plaats meer, ze laten maar een bepaald aantal mensen per dag toe. Dus wil je het pad bewandelen op je vakantie in Andalusië, ga dan al een paar maanden van te voren naar de website.

Wandelen op de Caminito del Rey

Veel van onze gasten die bij Nido Aguila Blanca verblijven gaan er naartoe.

Wij zijn vorig jaar geweest en het was echt de moeite waard. Maar een waarschuwing, mensen met hoogtevrees worden er niet blij van.

Om er te komen rijdt je naar Ardales, zo'n 45 minuten rijden bij ons vandaan, dan ga je daar richting de stuwmeren ( embalses in het Spaans).

Daar parkeer je de auto en dan loop je door een tunnel naar het begin van de Caminito. Hier laat je de kaartjes zien en het is aan te raden paspoorten mee te nemen. Je kunt kiezen uit een begeleide tour of op eigen gelegenheid.

Het pad begint niet zo spectaculair, je loopt over een houten balustrade die tegen de bergwand geplakt is, maar in het begin is die nog niet zo heel hoog. Je loopt door ravijnen heen en hebt prachtige uitzichten.

Onderweg zagen we nog wat berggeiten en bergbeklimmers. Blij dat ik het niet was die zo hoog aan die berg hing!

Maar dan kom je bij de brug die je van de ene kant van het ravijn naar de andere brengt! Dat was voor onze dochter Cat, die wat last heeft van hoogtevrees, een beetje te veel van het goede. Vooral omdat de brug van ijzer raster is en je er dus recht doorheen kunt kijken.

Cat doet de Caminito nooit meer zei ze, de rest van ons gezin was er super enthousiast over.

Het is een prachtige, niet te moeilijke wandeling met prachtige vergezichten en een mooie historie.

Aan het einde van het pad vind je bussen die je weer terug naar het beginpunt en dus de auto brengen. Het pad is 7,7 km lang en de gemiddelde tijd is tussen de drie en vier uur.

Reserveren Caminito del Rey

Zou je het koningspad zelf ook graag willen lopen? De minimum leeftijd is acht jaar en zoals ik al schreef, boek heel bijtijds. Ook om op een goede tijdstip te boeken zodat je niet op het heetst van de dag loopt. Plan de wandeling aan het begin van je vakantie zodat als het pad dicht moet(door bv harde wind) je nog tijd hebt om ´m aan het eind van de vakantie nog te lopen.

Heerlijk om daarna even bij de stuwmeren te stoppen, waar je langsrijdt. Hier kun je een duik nemen, van de rotsen af het water inspringen of een kano of waterfiets huren.


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page