top of page
  • Bianca

Nationaal park Sierra de las Nieves


Prachtige vergezichten, weelderige bossen, mooie wandel en mountainbike routes, verschillende vogel en diersoorten, sportieve uitdagingen, heldere beken en de speciale Spaanse zilverspar, je vindt ze allemaal in het natuurpark Sierra de las Nieves.

In 2021 is Sierra de las Nieves uitgeroepen tot nationaal park. Het park beslaat ongeveer 20.000 hectare en ligt tussen de provincies Malaga en Cádiz. Het park deelt haar landschappen met de dorpen: Alozaina, Casarabonela, Tolox, El Burgo, Yunquera, Monda, Guaro, Istán, Ojén, Ronda, en Parauta.


De naam, wat van de sneeuw betekend, stamt af van de putten die je in de bergen van het park tegenkomt. Hier werd vroeger sneeuw in bewaard wat in de zomer naar de dorpen werd gebracht.

In de Sierra de las Nieves zijn ook diverse grotten waaronder de GESM met een diepte van 1101 meter. Voor het mooiste uitzicht moet je naar mirador del Guarda Forestal op 900 meter hoogte, van waar je een adembenemend uitzicht over het natuurgebied hebt.


Dieren en planten


In het park vind je verschillende soorten dieren, planten en bomen. De boom waar het natuurpark gedeeltelijk zijn status aan te danken heeft is de zeldzame Pinsapo (de Spaanse zilverspar). Deze boom komt alleen nog in Spanje en Noord-Marokko voor, waarvan 65 procent van de totale oppervlakte van Spanje in Sierra de las Nieves staat. De boom groeit heel langzaam en vind je op hoogte boven de 1000 meter. De sparren zijn niet goed bestand tegen vuur dus men doet hun uiterste best om de bossen goed te beschermen. Een voorbeeld hiervan is het grote landgoed Las Navas de los Pinsapos, dit was vroeger een boerenbedrijf, nu staat het helemaal in het teken van het behoud van de natuur en in het bijzonder van de Pinsapo bossen. Je kunt er logeren of er een dag tour naartoe maken. Op het terrein leven heel veel wilde zwijnen, herten, vogels en ze hebben er zelf nog koeien rondlopen. Er worden wandelingen georganiseerd waarin je veel informatie krijgt over de Sierra de las Nieves en de directe omgeving. www.actividadesensierradelasnieves.com

Één van de bekendste dieren in het park is de Iberische lynx, één van ‘s werelds

zeldzaamste katten soorten. Het park doet veel aan de bescherming en het behoud van dit prachtige dier. Naast de lynx komen er ook de wilde kat en de genetkat voor. Verder komen er qua zoogdieren dassen, steenmarters, otters, steenbokken, herten en berggeiten, wilde zwijnen en verschillende soorten vleermuizen voor.

Er zijn ongeveer 140 soorten vogels geteld in het park waaronder: de zeldzame keizerarend, de haviksarend, de gier, de slechtvalk, de wielewaal, de hop, de nachtegaal en verschillende soorten uilen.Zwemmen in natuurwater


In het park zijn twee rivieren te vinden, de Rio Grande en de Rio Verde. Ook zijn er verschillende beken en waterpoelen waar je heerlijk kunt vertoeven. Het water is over het algemeen fris dus uitermate geschikt om in de warme zomer af te koelen. Rond het water leven veel dieren, de meest speciale die wij zagen waren ijsvogeltjes en schildpadden!
Wandelen en fietsen


In Sierra de las Nieves zijn volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen.

Wandelen is onze favoriet. Het is mogelijk om via verschillende routes de hoogste top van Malaga te bereiken. Dit is de Torrecilla op een hoogte van 1919 meter. Wij hebben de route vanaf Puerto Saucillo bij Yunquera gedaan. Deze route is 10 kilometer lang met 1000 hoogtemeters naar de top. Het uitzicht vanaf de top is waanzinnig! Het beste seizoen om deze klim te doen is in het voor- of najaar. In de winter is het vaak ook goed maar kan het in

de ochtend rond het vriespunt zijn op de berg of de pas kan zelfs gesloten zijn omdat er sneeuw ligt. Check dit dus even van te voren. De maanden juli en augustus zijn te heet voor deze tocht, het laatste stuk loop je namelijk helemaal zonder beschutting.

Fietsen kan een uitdaging zijn door de bergen maar is wel heel mooi. Zo is er voor de mountainbikers de Ruta de Ronda, deze is 47 kilometer lang en bestaat uit verharde en onverharde paden en loopt midden door het natuurpark.

Naast wandelen en fietsen zijn er nog andere activiteiten in het park te beoefenen, zoals: paardrijden, bergbeklimmen, kanoën, paragliden en canyoning.


Verblijven


Wij hebben een Casa Rural in Guaro, een perfect uitval punt om dit prachtige nationaal park te verkennen. Onze accommodatie bestaat uit 3 appartementen en één studio. Vanuit de groene tuin met zwembad heb je uitzicht over het park en vanuit de studio heb je het uitzicht

over de bergen zelfs vanuit je bed.

Wij liggen op 40 minuten rijden vanaf het vliegveld van Malaga en op vijf minuten loopafstand van het typische Spaanse dorpje Guaro. Hier vind je diverse eetgelegenheden, pin mogelijkheid, een paar kleine buurtsupers, een bakker en een slager. www.nidoaguilablanca.com69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page