top of page
  • Bianca

Pasen in Spanje

Semana SantaSemana Santa is de week voor Pasen, de heilige week. In Spanje is dat een grote gebeurtenis. Ik denk nog wel groter dan kerst. Vooral bij ons in Andalusië is het echt heel indrukwekkend.

Wij zijn afgelopen maand voor het eerst naar Malaga geweest om het gebeuren te bekijken en wij waren onder de indruk. Het is een gezellige drukte in de stad en je wordt meegenomen in de sfeer door de tronen die voorbij komen compleet met wierook, rinkelende bellen en melancholische muziek. Ook is het aantal dragers van de tronen indrukwekkend. De zwaarste van Malaga heeft wel 200 dragers wat ook wel nodig is met een troon van 4000 kilo.

Ook als je niet gelovig bent is het zeker de moeite waard.De week bestaat uit religieuze processies die via een strak schema door de straten worden geleid. Deze week lijkt het erop dat Spanjaarden toch op tijd kunnen komen want de processies die wij in Malaga gezien hebben kwamen precies op de tijd langs zoals het in de programmering gepland stond.

Elke kerk heeft een broederschap die over het algemeen twee tronen heeft, deze bestaan uit veel goud, kaarsen, soms bloemen en ook een treurende Jezus of Maria zal niet ontbreken.

Buiten degene die de troon dragen lopen ervoor en erachter nog veel meer mensen die tot de broederschap behoren; de boetelingen, zij dragen een kap met een puntmuts. Dit is later ook door de Ku Klux Klan gebruikt, maar heeft dus geen relatie met de Semana Santa.

Ook lopen er in de processies orkesten wat wij het hoogtepunt vonden. De snerpende trompetten met de zware drums gaven mij kippenvel. Dit alles vond ik zo indrukwekkend dat de kans groot is dat ik vanaf nu elk jaar naar Malaga te vinden ben tijdens deze speciale week.Zoek op internet naar het programma voordat de week begint en dan kun je precies zien waar de stoeten langskomen. Zo kun je in vrij korte tijd verschillende broederschappen de revue zien passeren. Onze eerste was op Calle Lario, deze vond ik de minst mooie. Dit is omdat daar een aantal rijen stoeltjes staan, deze kun je reserveren zodat je daar de hele dag alle processies langs kunt zien komen. Als je als toeschouwer achter de stoelen staat krijg je het niet helemaal mee. Dus ga naar een smallere straat zodat je er dichtbij staat en zorg ervoor dat je in ieder geval één van de orkesten van dichtbij hoort spelen. Ik ben benieuwd of het jou ook kippenvel bezorgd.25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page