top of page
  • Bianca

Lekker Spaans eten (met drie van onze favoriete recepten)


Gek ben ik op lekker eten en daardoor hou ik ook ontzettend van koken, hiermee begon ik al jong. Samen met mijn vriendin Martine kookten we veel als onze ouders er niet waren of als wij zelf op vakantie waren. Onze vervolgopleiding was een MDGO-opleiding waar we voor consumptieve en civiele diensten werden opgeleid, voornamelijk voor in instellingen. Eén keer per week kookten we dan voor het schoolrestaurant. De ene week stonden we in de keuken en de andere week in de bediening.


Koken voor onze gasten



Nu we onze appartementen runnen heb ik hier nog vaak veel plezier van. Hier koken we een aantal keer per week voor onze gasten. Wij gebruiken zoveel mogelijk streek- en seizoensgebonden producten en bereiden we niets met pakjes of bewerkte producten. Daar komt mijn school dan weer goed bij van pas, want daar leerden we alles vanaf de basis maken.


Toen Dan en ik net begonnen met koken op onze vorige plek Molineta ging het niet meteen van een leien dakje. Het eten kwam wel altijd goed op tafel, maar het kostte soms wel een hele dag om voor te bereiden en de keuken leek ontploft na afloop. Omdat we bij Molineta meer huisjes hadden hebben we daar wel de vuurdoop gehad. Achtendertig is het meeste aan gasten waar we voor gekookt hebben. Maar een grotere uitdaging was de dertig man aan brandweerlieden, die kunnen me toch eten! Nu in Nido valt het dus mee met een maximum van zestien gasten die er bij ons kunnen verblijven.


We hebben er in ieder geval heel veel plezier in. De winter gebruiken we om nieuwe recepten uit te proberen, want we krijgen geregeld gasten die terugkomen en die willen we niet elk jaar hetzelfde voorzetten. Alhoewel we ook geregeld horen dat gasten naar sommige dingen echt uitkijken en vragen of we dat nog een keer voor ze willen bereiden, dit doen wij dan uiteraard graag.

Hieronder plaats ik wat recepten waar vaak om gevraagd wordt nadat we het bij één van onze maaltijden opgediend hebben. Om alvast een beetje een vakantiegevoel te krijgen!


Wil je meer eten zien wat wij gemaakt hebben kijk dan op onze Facebook of Instagram pagina: #eatingatnido


Spaanse recepten


8 personen



Salmorejo

1 kilo rijpe tomaten

2 teentjes knoflook

30 ml azijn

150 ml goede olijfolie

120 gram oud brood

Zout naar smaak

1 sinaasappel

2 hardgekookte eieren

Blokjes serano ham


Doe de olie, azijn, zout en knoflook in een blender. Doe de tomaat er in stukken bij en laat alles draaien tot er helemaal geen stukjes meer in zitten. Doe dan het brood er stuk voor stuk bij en laat alles weer draaien tot het helemaal vloeibaar en glad is.

Serveer niet te koud. Doe naar smaak sinaasappel-, eistukjes en ham blokjes in de koude soep. Heerlijk fris en smaakvol, vooral bij zomers weer.





Alioli( knoflooksaus)


5 lepels dikke yoghurt

5 lepels mayonaise

2 teentjes knoflook

1 dessertlepel mosterd

Peper naar smaak


Pers de teentjes knoflook en roer alle ingrediënten door elkaar. Naar smaak kan er meer of minder knoflook toegevoegd worden.







Aubergine balletjes


Voor 4 personen


400g schoongemaakte aubergines

6 gehakte basilicumblaadjes

1 gehakt knoflookteentje

200g oudbakken volkorenbrood

50g geraspte Pecorino

1 licht geklutst ei

bloem

1dl olijfolie

peper en zout


Breng een pan gezouten water aan de kook, kook de aubergines zacht hierin. Laat ze uitlekken en hak ze fijn.

Doe de aubergine met basilicum, knoflook, blokjes brood, geraspte kaas en eieren in een kom. Voeg zout en peper toe en meng tot een geheel.

Doe wat bloem op je handen, kneed kleine ovale balletjes, druk ze een beetje plat en rol ze door de bloem.

Verhit olie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur tot ze goudbruin zijn.

Schep ze met een schuimspaan op een stuk keuken papier. Serveer ze warm.



104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page