top of page
  • Bianca

Een B&B beginnen in SpanjeWaar moet je op letten en rekening mee houden?Wij zijn in 2009 begonnen met onze eerste Casa Rural. Een Casa Rural is een verblijfsaccommodatie op het platteland, veelal in de bergen.

Onze eerste plek huurden wij, achteraf gezien vind ik dat een groot voordeel omdat je op zo’n manier kunt ervaren hoe het is om zoiets te runnen, en dat is niet niets.

Het huisvesten van toeristen is heel leuk, maar af en toe spreek ik mensen die er een romantisch beeld bij hebben maar het harde werken vergeten dat hier regelmatig bij komt kijken. Het kan zwaar zijn als je net begint. Dan heb je alles keurig in orde en dan wil je zo graag dat gasten daarvan komen genieten, maar de gehoopte gasten blijven uit. Dus hard aan de bak met de marketing, maar ja geen gasten betekent ook geen inkomsten.


Wat ik aanraad voordat je aan zo’n avontuur gaat beginnen:


* Ga naar verschillende gebieden van het land waar je wilt gaan wonen. Wij zijn op heel veel verschillende plekken geweest voordat we vonden wat we zochten om uiteindelijk in Catalonië terecht te komen. Je moet echt voelen dat je op de goede plek bent belandt.

* Als het kan ga dan eerst ergens huren voordat je een bedrijf koopt. Als je er eenmaal

woont kan het toch tegenvallen. Wij zijn uiteindelijk na drie jaar weg gegaan uit Catalonië omdat een huis met land erbij toch prijziger was dan we dachten en op twee lesuren na alle lessen op school in het Catalaans gegeven werden. Toen zijn we naar de provincie Valencia verhuisd waar we uiteindelijk maar acht maanden gewoond hebben. Hier was het goedkoper om wat te kopen maar hier vonden we het binnenland droog en dor en ook hier werd grotendeels in het Valenciaans les gegeven op school. Wij vonden toen via internet de Casa Rural La Molineta wat we zeven jaar met veel plezier gerund hebben.


* Na vijf jaar wisten we zeker dat we in deze omgeving wilden blijven wonen en dat we het leuk vonden om vakantiegangers naar de zin te maken. Ook liep het tegen die tijd goed en hadden we een vaste gastenkring opgebouwd. Toen hebben we de stap genomen om wat voor ons zelf te beginnen. Molineta was te prijzig voor ons dus zijn we op zoek gegaan in de buurt, wat nog twee jaar duurde voordat we de plek vonden. Dat werd Nido Aguila Blanca, wat vijf minuten van Molineta af ligt. Velen van onze stamgasten van Molineta hebben al bij ons verbleven. Ik vind dat we echt geluk hebben gehad dat we zo’n tijd hebben mogen “proefdraaien”. Het kan natuurlijk zeker korter dan zeven jaar, maar als je al een tijd ergens woont weet je wat je bevalt in de buurt. Plus dat je veel mensen hebt leren kennen, wat in Spanje heel goed van pas kan komen. Zo kenden we de bankdirecteur al en waren we daar al een tijd klant wat weer hielp met de hypotheek rond te krijgen. Ook de aannemer kenden we al, we wisten dat hij goede kwaliteit werk aflevert daardoor konden we hierin ook de goede keuze maken.

* Wanneer je dan uiteindelijk over gaat tot een daadwerkelijke aankoop laat je dan goed informeren. In Spanje ga je dan langs bij het gemeentehuis en daar kunnen ze nagaan of er geen schulden op het huis op het stuk land zit. En of er geen erfgenamen zijn die tegen de verkoop zijn. Verstandig is het misschien als hier twijfel over bestaat om een advocaat in de arm te nemen, een makelaar kan hier ook bij helpen.

* Zorg dat je zo snel mogelijk de taal leert. In Spanje bijvoorbeeld spreken maar heel weinig mensen goed Engels.


Deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken wanneer je geen B&B begint maar een huis voor eigen gebruik koopt.


Makelaars bij ons in de buurt:

385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page