top of page
  • Bianca

De Spaanse Feria

Bijgewerkt op: 13 apr.





Bron foto: Andalucia Real Estate


Feria, wat betekent dat eigenlijk?

Letterlijk vertaalt is het beurs, maar het staat ook voor feestweek, een traditioneel folkloristisch feest wat in alle dorpen en steden van Spanje gevierd wordt. Elke plaats heeft zijn eigen datum dat het feest plaats vindt.

 

Oorsprong van de Feria

 

De eerste Feria ooit in Spanje werd in Cordoba gehouden. Het idee kwam van een Bask en een Catalaan die bedachten in 1850 een veemarkt te organiseren. Het feest was voor de mannen die op het vee pasten en vond alleen ‘s nachts plaats. Langzamerhand ging het feest ook overdag door en kwam er eten en dansen bij. Gaandeweg namen steeds meer andere gemeenten het feest over en werd het het feest zoals het nu in heel Spanje gevierd wordt. Het is een vrolijk en bontgekleurd volksfeest met veel muziek en vrouwen die in prachtige flamenco jurken lopen en die spontaan in de straten de Sevillana dansen. Meestal is het een vol programma dat gemiddeld een week duurt, elke gemeente heeft er zijn eigen draai aan gegeven. De feesten worden gehouden tussen april en oktober. In de meeste plaatsenis er ook een kermis.


Bron foto: Andalucia Real Estate


 Feria Sevilla

 

Dit is de bekendste en de mooiste Feria van het land dat twee of drie weken na de Semana Santa, meestal eind april of begin mei gehouden wordt. Het is tevens de eerste Feria van het jaar. Het feestterrein ligt in de wijk Los Remedios.

Het spektakel begint op zaterdagnacht met de Noche de Pescaito. Volgens eeuwenoude traditie wordt de vis versgebakken geserveerd. Dat het feest oorspronkelijk ontstond kon men de vis niet lang bewaren en moest het direct gebakken worden.

De paardenparade is een van de hoogtepunten van de week. Rond de middag verzamelen de rijders op een centraal punt en dan paraderen ze met hun versierde paarden over het terrein.

De straten zijn ‘s avonds sfeervol verlicht en overal staan tentjes, de zogenaamde casetas, met muziek, eten en drinken. Veel van deze casetas zijn privé dus je kunt niet overal zomaar naar binnen lopen. De week wordt afgesloten met vuurwerk.

 

Feria Malaga

 




Dit is de grootste Feria van het land en begint de derde week van augustus en duurt 9 dagen, van zaterdag tot zondag. Het begint op vrijdagnacht om 12 uur met een groot vuurwerk op de pier bij de vuurtoren. Vanaf Muello Uno of het stadsstrand Malagueta heb je een goed zicht op de vuurwerkshow. Door de grote belangstelling kan het erg druk zijn. Op zaterdagochtend is er een bedevaart met een optocht van paarden en koetsen naar de beschermheilige van de stad, Virgen de la Victoria. Op deze avond gaat de feestverlichting aan, dat bestaat uit duizenden lampjes.

De Feria wordt hier op twee verschillende plekken gevierd. Overdag vindt het plaats in het historisch centrum dat rond twee uur begint, je vindt er tentjes met tapas en drankjes op straat en veel dansende en zingende groepen mensen. Ook zijn er podia met livemuziek.

Dit duurt tot zes uur (het kan weleens uitlopen, wat verwachten we anders van de Spanjaarden).

Vanaf half 10 tot in de vroege uurtjes wordt en dan verder gefeest op het feriaterrein buiten het centrum, dit heet El Real Cortijo de Torres. Hier zijn ook de kermisattracties en weer veel tentjes waar je kunt eten en drinken. Ook lopen er veel paarden en koetsen met berijders in traditionele kleding.

Zoek het complete programma online op. Op deze Nederlandse pagina kun je ook veel informatie over de Feria vinden.

De stad is tijdens de Feria erg druk en de hotels zijn vol. Wil je het meemaken maar daarna weer terug naar de rust, wij zitten met onze Casa Rural 40 kilometer van Malaga af. Dus heel goed te doen voor een dagje Malaga. Onze appartementen

 


Feria Guaro

 

Ook al is dit dorpje waar we wonen niet groot, de Feria wordt er volop met een vol programma gevierd. Onze Feria wordt de laatste week van augustus gehouden van woensdag tot zondag.

De eerste avond wordt er een diner dansant op het schoolplein voor de ouderen van het dorp.  Er worden koningen en koninginnen gekozen, er is een schuimfeest, elke avond livemuziek en natuurlijk de kermisattracties. De kermis begint anders dan in Nederland, pas om een uur of acht ‘s avonds en gaat tot midden in de nacht door. Dit jaar is de Feria van 22 tot 25 augustus.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page