top of page
  • Bianca

Bezoek die prachtige witte dorpen in Andalusië!

Witte dorpen Andalusië


De sprookjesachtige witte dorpen, oftewel pueblos blancos, in Andalusië spreken bij velen tot de verbeelding. Het ene dorp is schattiger dan het andere of heeft een groter fort of een mooiere kerk, maar allemaal hebben ze witte huisjes met kleine raampjes, smalle steegjes en balkonnetjes vol met bloemen. Hier kun je heerlijk ronddolen en het vakantie gevoel te pakken krijgen. In een van de dorpscafeetjes drink je dan een koel drankje en eet je voor weinig een lokaal gerecht of wat tapas.

Voornamelijk in het binnenland van Zuid-Spanje liggen de witte dorpen. Toen de Spanjaarden de overwinning haalden vluchtten de Moren de bergen in en maakten daar huisjes met dikke muren en kleine raampjes. Ter veiligheid maar natuurlijk ook tegen de warmte. Het zijn dus de Moren geweest die de dorpen gesticht hebben, zo vind je nog vele Moorse invloeden in de dorpjes terug.

Nadat de laatste Moor verjaagd was stonden de dorpen een tijd lang leeg totdat er langzaam aan boeren introkken. Van oorsprong werden de huisjes witgekalkt en dit werd elk voorjaar gedaan. Op een paar uitzonderingen na worden de huizen nu met vloeibare verf wit gehouden.

Mooiste witte dorpen Andalusië

Elk dorp heeft zo zijn eigen charme. Hieronder een paar extra mooie, die zijn dan ook drukbezocht door toeristen.

Ronda, hooggelegen en prachtig. Het speciale hier is de brug die over een diep ravijn loopt en een van de mooiste arena’s van Spanje.

Mijas is heel leuk met vele kleine straatjes die je kunt volgen, maar hier is veel toerisme.

Zahara, Arcos de la Frontera en Benaocaz zijn ook zeker een bezoek waard.

Witte dorpen route Andalusië


Wij wonen zelf vlakbij het witte dorpje Guaro. Ook hier heb je straatjes waar eigenlijk geen auto doorheen kan, in feite zijn ze voor ezels gemaakt.

Vanuit ons vakantieverblijf kun je witte dorpen gaan verkennen. De dorpen hier zijn wat rustiger qua toerisme maar wel erg charmant. Het is een prachtige rit met veel afwisselende landschappen, welke ook langs Ronda komt. Je rijdt eerst naar Casarabonella, met haar schattige straatjes. Het ligt hoog en daardoor is er een mooi uitkijkpunt bij het gemeentehuis (ayuntamiento). Vanaf daar vervolg je je weg via el Burgo. Je vindt er een prachtige rivier waar je een verfrissende duik kunt nemen. Hier is ook een vijf meter hoge dam, erg leuk voor de durfals onder ons.

Dan is de volgende plaats Ronda. Hier ben je zeker wel een tijdje zoet. Je kunt er ook lekker lunchen bij bijvoorbeeld De Locos Tapas.

Als de dag al grotendeels voorbij is kun je via Marbella terug naar Guaro, dit is een wat grotere weg met minder bergweggetjes. Is er nog genoeg van de dag over dan kun je verder het binnenland in via de stuwmeren van Ardales. De meren zijn niet alleen mooi van kleur maar zijn ook heerlijk voor wat verkoeling. Vlakbij de meren ligt Teba, hier vind je een oud fort. Onderweg daar naartoe is de kans groot dat je gieren ziet vliegen. Zij leven bij de steile rotsen waar je op een gegeven moment langs rijdt.

Via Pizarra, Coín is het daarna de snelste weg naar Nido Aguila Blanca.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page