top of page
  • Bianca

Amandelen

Hoe groeien ze, wanneer pluk je ze, hoe verwerk je ze en hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Hier in het binnenland van Andalusië staan heel veel amandelbomen. Zo’n twintig jaar geleden werden die allemaal nog geplukt, nu bijna niet meer. Ik snap het wel want ze staan vaak op steile hellingen. Daarom werden er vroeger ezels gebruikt voor het plukken, ze werden ingezet om de manden met daarin de oogst te vervoeren.


Amandelen, de groeicyclusIn januari staan de bomen in bloei en is het prachtig hier in de omgeving. De vallei kleurt wit/ roze door alle bomen die in bloei staan. Dan groeit er al vrij snel een klein amandeltje uit de bloesem die ongeveer een half jaar nodig heeft om helemaal rijp te worden. Het oogsten is veelal vanaf juli. De buitenste schil moet uitdrogen en loslaten, van de binnenste schil, zoals hiernaast, dan weet je dat ze goed zijn. De gemiddelde notenkraker is trouwens niet geschikt voor het kraken van amandelen. Wij kraken met een steen of hamer.


Eerder kan de amandel ook genuttigd worden trouwens, dit als ze nog helemaal groen zijn.

Dan eet je ze in het geheel op en zijn ze nog zacht. De smaak is dan een beetje bitter en het is lekker om ze in wat zout te dopen.

En van een Spaanse vriendin leerde ik dat ze ook goed tegen de dorst zijn. Op een warme dag in juni was ik met haar aan het wandelen en toen plukte zij wat amandelen, die beet zij open, daar zat de amandel, nog doorschijnend en een beetje als gel in de schil. Die eet je uit de schil en is heerlijk. Dit kan natuurlijk alleen als de schil nog zacht is.

Tegen het eind van augustus verliezen de amandelbomen hun bladeren, vaak denken onze gasten dat de boom doodgaat. Maar dit is normaal, ze beginnen dan ook erg vroeg met hun blader cyclus.


VerzorgingAmandelbomen zijn erg makkelijk, ze houden niet van veel water en veel snoeien is ook niet nodig.

Er staan in Andalusië nog heel veel bomen maar bij ons in de omgeving is veel verwaarloosd. Veel bomen krijgen dode en droge stukken en uiteindelijk gaat de boom helemaal dood met als gevolg geen mooie bloesem en geen lekkere amandelen meer. Om ze weer goed te krijgen haal je de dode takken er allemaal af en dan nemen de jonge takken het over. Als de boom geen levende takken meer heeft dan kun je de stam op een centimeter of 50 afzagen en dan bestaat de kans dat daar weer nieuwe takken ontspruiten.

Hiernaast op de foto zie je amandelen van vorige zomer(zwart, meestal niet meer goed), amandelen van afgelopen zomer(de lichtbruine gekleurde) en de bloesem van dit jaar.


Zijn amandelen gezond?


De amandel is één van de gezondste noten, ze bevatten eiwitten, vezels, antioxidanten, veel vitamine E, magnesium, kalium, calcium, fosfor en onverzadigde vetten. Deze voedingsstoffen zorgen bijvoorbeeld voor de bescherming van cellen, bloedvaten, organen en weefsel, het omlaag gaan van de cholesterol en de bloeddruk en ze bevorderen de stoelgang.

Je moet er echter niet te grote hoeveelheden van eten want amandelen bevatten fytinezuur, dit stofje maakt het moeilijker om voedingsstoffen uit je eten op te nemen.

Een handjevol per dag kan echter geen kwaad. Dit kan je ook helpen om beter te ontspannen en te slapen als je dit vlak voor je naar bed gaat eet. Dit komt door de magnesium en tryptofaan die in de amandel zitten.


Wij zijn erg blij met alle amandelbomen in de omgeving en plukken er de “vruchten van”. We hebben meerdere recepten, hartig en zoet waar we de amandelen in gebruiken.

Hieronder één van deze recepten:Heerlijke sinaasappel-amandeltaart


Ingrediënten


1 vanillestokje

2 sinaasappels, schoongeboend

110 gram amandelen

150 gram boter

4 eieren

2 zakjes vanille suiker

150 gram zelfrijzend bakmeel

Siliconen bakvorm (20 cm)


Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, breng in een pan de helft van de suiker met 125 ml water aan de kook. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de suikersiroop . Snijd de sinaasappels in flinterdunne plakjes en voeg toe. Laat 15 min zacht koken.

Maal de amandelen zo fijn mogelijk. Smelt de boter. Klop in een kom de eieren met de rest van de suiker en vanillesuiker in 8 min tot een luchtig mengsel. Spatel het bakmeel, het amandel meel en boter erdoor.

Leg het vanillestokje op de bodem van de bakvorm en verdeel de sinaasappel erover. Verdeel vervolgens de siroop en het beslag erover. Bak de taart ca 40 min. Laat 5 min afkoelen. Snijd de randen los en keer om op een bord.


Smullen maar!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page