top of page
  • Flamenco

Flamenco


De typisch Spaanse dans: Flamenco

Flamenco in Andalusië leeft heel erg.

Het zijn hun helden, de zangers en dansers.

Wij hebben in het najaar een promotie filmpje gemaakt in ons dorp Guaro, met Hart van Andalusië en toen kwamen we in bar la Espuela, een heel klein barretje waar het keukentje zich in een grot bevindt.

Hier hangen allemaal posters van flamenco sterren. De eigenaar vertelde daar gepassioneerd over.

En Cat, onze dochter zit al jaren op flamenco dansles en treed geregeld op in het dorp . En toen dacht ik, laat ik eens een stukje over de flamenco schrijven.

Fan van Flamenco

Ik zelf was niet meteen een fan van de flamenco. De dans vond ik wel wat hebben, maar alleen de zang, vaak begeleid met een gitaar vond ik over het algemeen kattengejank. Meestal gaan de teksten ook over de meest alledaagse dingen zoals: "ik ging naar de supermarkt en kocht daar melk". Echt waar, ik dacht dat ik het verkeerd had verstaan maar de zangeres zong het echt bij een van de optredens.

In Guaro treed met feesten meestal een dansgroep uit het dorp op. Eerst de kinderen en daarna de volwassenen en Ik vind dat nu fantastisch. En zelfs de zang ga ik steeds meer waarderen. Het ademt gewoon Andalusië.

Ontstaan van de Flamenco

De beginselen van de flamenco stammen hoogstwaarschijnlijk al uit 1400, door de zigeuners. In de loop der tijd is het door Indiase, christelijke, Joodse en Moorse invloeden gevormd tot de flamenco die het nu is. De flamenco in huidige vorm is zo sinds de tweede helft van de 19e eeuw.

De muziek wordt meestal van generatie op generatie mondeling doorgegeven, er is weinig geschreven muziek. Elke generatie verrijkt de muziek weer met nieuwe elementen.

Zo is buiten de gitaar en de castagnetten nu ook de cajón toegevoegd. Een soort doos waar men op zit en trommelt, een heel cool instrument vind ik.

Leeft Flamenco?

In het zuiden van Spanje leeft het heel erg. Veel kinderen zitten op les. De dans en de gitaar kan je ook nog op latere leeftijd leren, maar er wordt gezegd dat met de zang op jonge leeftijd begonnen moet worden omdat de keel gevormd moet worden voor de flamenco.

In juli is altijd het festival Luna flamenco in het dorp. Dan zijn er vrijdag en zaterdag allemaal optredens op straat en in het openluchttheater bij het dorp. Zowel dans als zang. Dit jaar is het op 14 en 15 juli, mocht je het eens mee willen maken.


382 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page