top of page
  • Bianca

Voorjaar


Joepie het is weer voorjaar!

Alles groeit en bloeit weer. Buiten ruikt het heerlijk zoet door de sinaasappelbloesem die uit komt.

Ook de plantjes in de groententuin komen voorzichtig boven de grond uit.

Puur genieten vind ik dat groenten en fruit van eigen land. Zo hebben we in de winter amandelen, sinaasappelen, citroenen en manderijnen.

In het voorjaar zijn er de pruimen, abrikozen en nispera’s. Dit is een klein oranje vruchtje, die ik voor mijn verhuizing naar Spanje nog nooit gezien had. Het velletje moet je eraf pellen en binnenin zitten een paar grote, gladde pitten. Ik vind ze heerlijk. Ook groeien in het voorjaar de groenten die niet zo van onze hete zomer houden zoals: sla en spinazie.

In de zomer hebben we tomaten, aubergines, meloenen, courgette en perzikken in overvloed.

En in het najaar oogsten we vijgen, druiven en olijven voor onze eigen koudgeperste, biologische olie.

Al onze produkten zijn onbespoten dus puur natuur. Naar mijn mening zitten er meer vitamines in omdat het zo snel na de pluk wordt gegeten.

Al wat we teveel hebben verwerken we. Afgelopen jaar hebben we pruimen, abrikozen en vijgenjam gemaakt. Ook hebben we tomaten gedroogd en gepureerd en ratatouille ingemaakt. Dit alles verkopen wij aan onze gasten en we smullen er zelf van.

Voor kinderen zijn de groententuin en fruitbomen leuk en leerzaam. Die van ons weten precies hoe alles groeit en zij helpen vaak met plukken. De opbrengst is dan minder groot aangezien er een groot gedeelte direct in hun buikjes verdwijnt.

Gasten zijn ook altijd welkom om mee te helpen of te kijken hoe we bv jam maken.

Zo is de olijvenpluk in Oktober ook bijzonder. Ten eerste is het plukken erg gezellig en rustgevend. De hele dag ritsen we olijven van takken die op gespannen netten vallen en die gooien we vervolgens in kratten. Tussendoor houden we een picknick onder de bomen in het najaarszonnetje.

Het persen is interessant om te zien, met daarna het proeven van de olie.

Dit doen we met een groepje en is altijd gezellig. En na afloop ga je met een lekkere fles olijfolie naar huis.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page