top of page
Bianca

Sinaasappels

Bijgewerkt op: 13 dec 2023

Waar komen citrusvruchten oorspronkelijke vandaan, hoe groeien ze en twee heerlijke recepten.


Waar komen sinaasappels oorspronkelijk vandaan


Sinaasappels komen oorspronkelijk uit China (vroeger Sina genaamd). In vroeg Nederlands komt appel sina voor. De eerste vermelding, in Chinese literatuur, van de sinaasappel is van 314 v.Chr. Dit waren overigens nog vrij bittere vruchten, door kruising is de sinaasappel nu de zoete variant geworden. In de 15e eeuw importeerde Portugal voor het eerst sinaasappels naar Europa. Vanaf de 18e eeuw worden de citrusvruchten vanuit Nederland verspreid. Vandaar dat het Nederlandse appelsien ook in andere talen is overgenomen.


Hoe groeien sinaasappels



Bij ons in Zuid-Spanje bloeien de bomen van maart tot mei, dichtbij de velden met sinaasappelbomen geurt het dan heerlijk zoet naar de zogenaamde oranje bloesem. Dan groeien de bloesems al gauw uit tot kleine, groene vruchtjes. Als ze op grote zijn kleuren ze langzaam aan oranje, dit is rond november/december. Sinaasappels kunnen heel lang aan de boom blijven hangen. In de warme zomers wordt de vrucht dan steeds slapper en gaat de vorm meer op een druppel lijken. De boom neemt dan het vocht uit de vrucht weer op, mits er gebrek is aan water.

Bij ons in de buurt groeien steeds minder

sinaasappels, de prijs die de boeren er voor vangen is gemiddeld nog maar 20 cent per kilo. De boomgaarden vullen de boeren liever met avocado bomen, ook al passen deze bomen veel minder bij het droge klimaat, een volwassen avocado boom heeft al gauw 100 liter water per dag nodig.


Welk land is de producent van de sinaasappels die wij in Nederland eten


De sinaasappels die wij in Noord-Europa consumeren komen overigens nog wel grotendeels uit landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Marokko en Israël. Alhoewel er ook steeds meer uit Brazilië worden geïmporteerd. Dit is de grootste producent van de lekkere oranje vrucht. India staat op nummer 2 en China op nummer 3. Spanje is weggezakt naar de zesde plaats.


Onderhoud sinaasappelbomen


De bomen hebben gemiddeld water en voeding nodig. De bladeren moeten donkergroen zijn, is dit niet het geval dan komt de boom één van de twee te kort. Dood hout komt regelmatig voor en dit moet net als bij andere fruitbomen verwijderd worden. De bomen groeien niet heel explosief, ze hebben niet zoals bij andere fruitbomen dat ze heel erg uitlopen na de snoei. Als er wel eens een grote uitloper inzit dan is het er meestal één met stekels, deze mag geheel weg gesnoeid worden want hier komen geen vruchten aan. Een volwassen boom kan 5 tot 15 meter hoog worden en 50 tot 60 jaar oud worden. In Nederland is het kweken van citrusbomen moeilijk doordat de ze slecht tegen vorst kunnen. Wil je toch graag sinaasappels uit eigen tuin dan kun je het beste de boom in een pot zetten en in de winter binnen plaatsen.


Recepten sinaasappels


Deze heerlijke, sappige vruchten zijn heerlijk om zo te eten of om te persen en ze als sap te drinken. Ze zijn ook heel gezond met een hoog vitamine C gehalte en veel foliumzuur.

Je kunt er ook goed jam van maken, de zogenaamde marmelade. Dit is vrij bitter van smaak.

Verder kun je het natuurlijk in heel veel dingen verwerken. Het is heerlijk in toetjes, maar in mijn volgende recept had ik het dan niet zo snel bedacht:


Pompoensoep


Dit heb je nodig voor ruim 1,5 liter soep:

800 gram (voorgesneden) pompoen, schil mag eraan blijven zitten wanneer je er zelf één aan stukjes hakt800-1100 ml kokend water200 ml volvette kokosmelk 2 flinke uien, fijngesnipperd 2 bollen knoflook1 flinke el tomatenpuree rasp van een (bio) sinaasappel 2 groenten bouillonblokjes 2 tl Ceylon kaneel 1 tl paprikapoeder 1/2 tl chilivlokken creme fraiche, iets verdund met water geroosterde pompoenpitten Peper, zout en olijfolie



Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en paprikapoeder en chilivlokken. Snijd de kapjes van de bollen knoflook af en leg deze op een stukje aluminiumfolie. Doe hier olijfolie en zout op, vouw dicht en leg ook op de bakplaat. Bak dit 35 minuten in een hete lucht oven van 200 graden, schep halverwege een keertje om. Tegen die tijd fruit je de uitjes aan in een pan met een beetje olijfolie daarna voeg je de tomatenpuree toe om kort mee te bakken. Schuif dan de geroosterde pompoen erin en knijp de knoflook uit. Voeg dan de bouillonblokjes, sinaasappelrasp, kaneel, het water en de kokosmelk toe en breng aan de kook. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe ‘sappig’ je pompoen is en hoe dik je de soep wil hebben. Pureer glad met een staafmixer of in de blender en voeg naar smaak nog wat peper toe. Maak af met de crème fraîche en geroosterde pompoenpitten.


Of maak deze heerlijke taart met amandelen en sinaasappels:



Ingrediënten


1 vanillestokje

2 sinaasappels, schoongeboend

110 gram amandelen

150 gram boter

4 eieren

2 zakjes vanille suiker

150 gram zelfrijzend bakmeel

Siliconen bakvorm (20 cm)


Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, breng in een pan de helft van de suiker met 125 ml water aan de kook. Snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de suikersiroop. Snijd de sinaasappels in flinterdunne plakjes en voeg toe. Laat 15 min zacht koken.

Maal de amandelen zo fijn mogelijk. Smelt de boter. Klop in een kom de eieren met de rest van de suiker en vanillesuiker in 8 min tot een luchtig mengsel. Spatel het bakmeel, het amandel meel en de boter erdoor.

Leg het vanillestokje op de bodem van de bakvorm en verdeel de sinaasappel erover. Verdeel vervolgens de siroop en het beslag erover. Bak de taart ca 40 min. Laat 5 min afkoelen. Snijd de randen los en keer om op een bord.


Smullen maar!




70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page