• Bianca

Rondreis Andalusië

Bijgewerkt: 6 mei 2020

Altijd al gedroomd van een rondreis door de meest zuidelijke provincie van Spanje? Al die prachtige steden, de witte dorpjes en de prachtige natuur verkennen? Genieten van het

heerlijke eten, de wijnen op een terrasje aan het strand of in een gezellig, authentiek straatje? Naar mijn idee de meest ideale manier om vakantie te vieren en het mooiste van onze prachtige streek te ontdekken. Ik ben van mening dat je op deze manier het alles uit je vakantie haalt en het echte Spanje leert kennen.

Na bijna vijftien jaar in Spanje te wonen en veel vakanties hier te hebben door gebracht wil ik graag de hoogtepunten van Andalusië met je delen.

Rondtrekken Zuid-Spanje

De wegen zijn over het algemeen erg goed en je zult merken dat het landschap continu veranderd onderweg. Je kunt kiezen voor de snelwegen of de kleinere weggetjes door de heuvels en bergen. Rijden kan wel even wennen zijn vooral als je de bergen in gaat, dat zijn wij in ons platte landje natuurlijk niet gewend. De Spanjaarden zijn doorgaans rustig en vriendelijk in het verkeer. En mocht je, zoals ons weleens gebeurd is, in een van de kleine dorpsstraatjes vast komen te zitten dan is er altijd een redder in nood, een bewoner die je auto weer even goed zet zodat je zelf weer verder kunt rijden.

Qua overnachten is er keus genoeg. Van B&B’s tot luxe hotels, hostels en paradores. Deze laatste is een uniek netwerk in eigendom van de staat. Velen zijn prachtig gerestaureerde, historische gebouwen zoals Moorse forten, paleizen, kastelen en voormalige kloosters. Als dat niet authentiek is?! En kamperen kan natuurlijk ook, al zijn kleinere campings wat moeilijker te vinden, ze zijn er wel. Lekker uit eten kan overal voor een hele redelijke prijs. De gastronomie bestaat uit vis, groenten, olijfolie en vlees. Vegetarisch is wat minder makkelijk te krijgen maar in de grote steden steeds gangbaarder.

Het weer in het zuiden van Spanje


De beste tijd hiervoor is in het voor- of in het najaar wanneer het niet te heet is. Dan zijn de temperaturen overdag over het algemeen niet warmer dan achtentwintig graden en de avonden niet onder de vijftien. In het hoogseizoen kan je natuurlijk vroeg vertrekken en temperaturen van soms wel vijfendertig graden vermijden. Hou er wel rekening mee dat buiten de zomermaanden de avonden fris kunnen zijn, maar veel zonnige dagen zijn hier zowat gegarandeerd.
Koningssteden Andalusië

In Andalusië is het eigenlijk een must om de steden Granada, Cordoba en Sevilla te bezoeken. Deze worden ook wel de gouden driehoek of de parels van het zuiden genoemd. In ieder geval raad ik aan naar één van deze steden te gaan, al heeft elk van de steden zijn eigen charme.

Cordoba

In Cordoba heb je de Mezquita, een prachtige moskee met een kerk erbinnen in gebouwd, erg mooi en apart. Overal in de stad kom je kerken en indrukwekkende gebouwen tegen. Specifiek voor deze mooie stad zijn de patio’s, deze staan vol met bloemen en in mei is er zelfs een wedstrijd om wie de mooiste binnenplaats heeft.

Granada

Dan heb je Granada met het Alhambra, een paleis en fort uit de middeleeuwen, gelegen te midden van prachtige tuinen. Voor het paleis moet je wel ruim van tevoren reserveren, dit kan op: www.alhambra.es. Tegenover het Alhambra ligt de Moorse wijk Albaicín, erg schattig met kleine steegjes waar je winkeltjes en restaurantjes vindt. Wij hebben zelf een nacht in een grotwoning gelogeerd, dit was een unieke ervaring welke ik zeer aanraad. Deze zijn veel te vinden in de buurt van Granada, maar ook in de stad zelf is dat mogelijk.

Sevilla

Met alle kl