• Bianca

Olijven plukken in Spanje

Bijgewerkt: mei 21
VAN OLIJF TOT OLIE

Het is weer olijvenpluktijd.

Elk jaar rond eind oktober, begin november beginnen wij met plukken van olijven om er olie van te laten persen.

Wij plukken bomen in Andalusië op eigen terrein en ook wat bij anderen. Dit zijn allemaal bomen die onbespoten zijn.

WAT BETEKEND DE TERM EXTRA VIERGE OFTEWEL KOUD GEPERSTE OLIE?

Wij laten de olijfolie koud persen, dit betekend onder de 30 graden. Dat houdt in dat de

molen waar de olijvenpulp in gedraaid wordt niet warmer wordt dan 30 graden. Met een warmere molen komt er meer olie uit de olijven maar gaan er ook voedingsstoffen en smaak verloren.

Wij laten dit doen bij de ecologische molen in het nabij gelegen dorpje Casarabonela.

Hier wordt niets aan de olie toegevoegd, bij de meeste olijfolie, ook de duurdere wordt sulfaat toegevoegd om meer olie uit de olijven te verkrijgen.

In Andalusië produceert men de meeste olijfolie, zo’n één miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer tachtig procent van de Spaanse productie. Spanje is de grootste producent van olijfolie en heeft meer dan honderdnegentig miljoen olijfbomen.

Er bestaan zo’n zeventig verschillende soorten olijven. De meest gebruikte voor de olie zijn de ‘picudo’, ‘picual’ en de ‘hojiblanca’. Wat meestal gedaan wordt en wat wij ook doen is een mix maken van de olijven.

KOMEN GROENE EN ZWARTE OLIJVEN VAN DEZELFDE BOOM?

De olijfboom bloeit van april tot begin juni en heeft hele kleine, niet geurende bloesem. Mensen met hooikoorts kunnen veel last van de bloesem hebben.

Het begint dan met hele kleine olijfjes, die uitgroeien tot mooie vlezige olijven. De meeste olijfsoorten zijn eerst groen en veranderen naarmate ze rijper worden van kleur, dan worden ze bordeauxrood tot zwart. Dus zwarte olijven zijn rijpe olijven.

Olijven om in te maken worden hier in Zuid-Spanje al vanaf september geplukt en voor de olie plukt men vanaf eind oktober tot februari.

Wijzelf plukken tussen eind oktober en midden november, dan geven de olijven wel wat minder olie maar de smaak is veel intenser. Wel wachten we tot het in elk geval 1 keer geregend heeft na de zomer, zodat het opgenomen regenwater omgezet kan worden in olie.

HOE WORDEN OLIJVEN GEPLUKT

Wij oogsten de bomen door netten op de grond te leggen. Dan halen we de takken die gesnoeid moeten worden uit de bomen en die plukken we dan op de grond op de netten. Olijfbomen moeten altijd vrij open zijn, er wordt gezegd dat er een zwerm vogels doorheen

moet kunnen vliegen.

Dan ritsen we de rest van de olijven uit de boom met onze handen. Er bestaan ook machines die de olijven uit de bomen trillen of ze worden er met harkjes uitgeritst of er met lange takken uitgeslagen.

HET PERSEN VAN DE OLIJVEN TOT OLIJFOLIE

Bij een koude persing heb je voor één liter olijfolie tussen de vier en acht kilo olijven nodig. Bij onze eerste persing van dit jaar was 5.3 kilo nodig voor één liter.

Bij de molen worden eerst de olijven gewogen, daarna worden de blaadjes en takjes eruit geblazen en dan worden ze gewassen en geperst. Op onze Facebookpagina heb ik wat filmpjes van dit proces gezet. Daarna worden ze gemalen en dan draaien ze zo’n anderhalf uur rond in een vat. Zodra de man van de molen denkt dat de olie goed is wordt de olie uit de pulp gecentrifugeerd en tappen we de olie zelf in bidons. De olie is meestal fel groen en heeft vooral de eerste maand een heel kruidige, intense smaak. Na een paar broodjes gedoopt te hebben in de olie voel je het branden in je keel. Na verloop van tijd wordt de smaak milder. Olijfolie is wel twee jaar of langer houdbaar zolang je het niet te warm bewaard en donker wegzet.

KWALITEIT VAN DE OLIE


Er zijn drie verschillende kwaliteitsaanduidingen voor de olijfolie. De eerste is extra vierge, deze hebben wij. Deze olie heeft een vetzuur tussen 0,1 en één procent per honderd gram olie. Onze eerste persing dit jaar had een zuurtegraad van 0,3, de tweede persing zelfs 0,2.

Dan heb je de virgen olie die heeft een zuurtegraad van maximaal twee procent. En dan is er nog de aceite oliva, dit is een geraffineerde olie met minder smaak en voedingswaarde.

Hier in de molen vertelden ze mij dat het geen probleem is om in extra vierge olijfolie te bakken, wat in Nederland anders beweert wordt. Ze beweerden zelfs dat je er gerust in kan frituren omdat het gewoon hele oure olie is.Het is misschien alleen zonde omdat de lekkere smaak verloren gaat. En de voedingswaarde zal daardoor ook weer achteruit gaan.
IS OLIJFOLIE GEZOND?

Koudgeperste olijfolie is heel gezond, het heeft een hoog gehalte aan enkelvoudige vetzuren en vitamine E. Wat zeer goed is voor de stofwisseling en het cholesterolgehalte.

En buiten dat het gezond is, is het ook ontzettend lekker. Heerlijk door een salade, op brood of door de heerlijke koude tomatensoep Salmorejo, maar daar in een andere weblog meer over.

HELPEN OLIJVEN PLUKKEN

Zou je het leuk vinden om een keer te beleven hoe een olijf van de boom tot olie wordt verwerkt dan kun je bij ons helpen met plukken. Dit kan van een paar uur tot een paar dagen tot de gehele pluk, wat je maar leuk vindt. Ook is het mogelijk om alleen mee te gaan naar de molen.

Om een beetje een idee te krijgen hoe de pluk in zijn werk gaat zal ik dat hieronder beschrijven.

Uitzicht tijdens olijvenpluk


Meestal beginnen we rond negen uur met plukken. We nemen wat te eten mee en dat nuttigen we onder een olijfboom. Dan gaan we meestal door tot een uur of vijf, zes.

Het zijn best lange dagen en je staat grotendeels op je benen, vaak niet op een rechte ondergrond. Maar het is heerlijk om in de natuur, met vaak mooie uitzichten bezig te zijn.

Dan de dag van de persing moeten we al vroeg in de molen zijn, omdat wij de koude dus de eerste persing hebben. Het is leuk om het hele proces te zien voordat de olijven in de molen belanden, waarin ze zo´n anderhalf uur ronddraaien. In die tijd gaan wij gezellig ergens ontbijten.

Als het zover is dat de olie klaar is mogen we zelf de olie in flessen tappen. En dan is het natuurlijk altijd spannend hoeveel liter olie uit de tap komt. Of we een gunstig resultaat hebben. Daarmee bedoel ik weinig kilo´s olijven voor één liter olie.OLIJVENPLUK VAKANTIE


Wij verhuren vakantiehuisjes. Ons vakantieverblijf bestaat uit drie huisjes en is gelegen in de bergen van Malaga vlakbij het natuurpark Sierra de las Nieves. Daar zou je tijdens de pluk kunnen verblijven. Voor gasten die komen helpen met het plukken van de olijven hebben wij een speciale prijs. En de lunch die we tijdens het plukken nuttigen is inbegrepen.En natuurlijk krijg je na afloop wat van de heerlijk olie mee.


Wij hebben de pluk er nu net weer opzitten voor dit jaar, in totaal hadden we honderd zevenenzestig liter. Na een aantal dagen plukken zie ik altijd voor het slapen gaan takken met hele trossen olijven voor me, dat zijn de beste bomen. Hopen dat we volgend jaar weer veel van dit soort bomen hebben.

Onze olie is ook in Nederland te koop.

Voor informatie over de olie of een olijvenpluk vakantie kijk op onze website: www.nidoaguilablanca.com

Of stuur ons vrijblijvend een email: nidoaguilablanca@gmail.com

Bellen of whats appen kan ook: +34661016512

0 keer bekeken

Weer Zuid- Spanje

Ontvang onze

Nieuwsbrief!

Follow Us
 
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

e-mail : nidoaguilablanca@gmail.com

Tel: +34661016512