• Bianca

Olijven plukken in Spanje

Bijgewerkt: 4 nov 2020Hoe gaat het proces van olijf tot olie in zijn werk?

Elk jaar rond eind oktober, begin november beginnen wij met plukken van olijven om er olie van te laten persen. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat plus allerlei weetjes over olijven, olijfolie en de gezondheidsvoordelen daarvan in je dagelijkse voeding.


Wat betekend de term extra vierge olijfolie?

Wij plukken zowel bomen op eigen terrein als bomen bij bekenden van ons, dit zijn uitsluitend onbespoten bomen. Wij laten de olijfolie koud persen, wat inhoudt dat de temperatuur niet boven de achtentwintig graden celsius mag komen om te voorkomen dat de chemische samenstelling van de olie verandert. Wij laten dit doen bij de ecologische molen in het nabij gelegen dorpje Casarabonela.

Hier wordt niets aan de olie toegevoegd. Bij de meeste olijfolie, ook de duurdere wordt sulfaat toegevoegd om meer olie uit de olijven te verkrijgen.

In Andalusië wordt de meeste olijfolie geproduceert, zo’n één miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer tachtig procent van de gehele Spaanse productie. Spanje is wereldwijd de grootste producent van olijfolie en heeft meer dan honderdnegentig miljoen olijfbomen.

Er bestaan zo’n zeventig verschillende soorten olijven waarvan de meest gebruikte voor de olie de ‘picudo’, ‘picual’ en de ‘hojiblanca’ zijn. Wat gebruikelijk is bij de huis, tuin en keuken pluk en wat wij ook doen is een mix maken van de olijven.Komen groene en zwarte olijven van dezelfde boom?


De olijfboom bloeit van april tot begin juni en heeft hele kleine, niet geurende bloesem. Mensen met hooikoorts kunnen hier veel last van hebben.

Het begint met hele kleine olijfjes, die uitgroeien tot mooie vlezige olijven. De meeste olijfsoorten zijn eerst groen en veranderen naarmate ze rijper worden van kleur, dan worden ze bordeauxrood tot zwart. Dus zwarte olijven zijn de rijpe olijven.

Olijven om in te maken, oftewel de tafelolijven worden in Zuid-Spanje al vanaf september geplukt, voor de olie plukt men vanaf eind oktober tot februari. Wijzelf plukken tussen eind oktober en midden november. Veel van de olijven zijn dan nog groen waardoor ze minder olie geven maar de smaak veel intenser is. Wel wachten we tot het in elk geval 1 keer goed geregend heeft na de zomer, zodat het opgenomen regenwater omgezet kan worden in olie.


Hoe worden olijven geplukt?


Wij oogsten de bomen door netten op de grond te leggen. Dan halen we de takken die gesnoeid moeten worden uit de bomen en die plukken we dan op de grond op de netten. Met de hand ritsen we de rest van de olijven uit de boom. Olijfbomen moeten altijd vrij open zijn, er wordt gezegd dat er een zwerm vogels doorheen moet kunnen vliegen.

Er bestaan ook machines die de olijven uit de bomen trillen of ze worden er met harkjes uitgeritst of er met lange takken uitgeslagen.


Het persen van olijven tot olijfolie


Bij een koude persing heb je voor één liter olijfolie tussen de vier en acht kilo olijven nodig. Bij onze eerste persing van vorig jaar was 5.3 kilo nodig voor één liter.

Bij de molen worden eerst de olijven gewogen, daarna worden de blaadjes en takjes eruit geblazen en dan worden ze gewassen en geperst. Op onze