top of page
  • Bianca

Hoor wat fluit daar


Wij zitten vlakbij het natuurgebied Sierra de las Nieves en wij leven op het platteland of en el campo in het Spaans. Bij ons in de omgeving leven veel wilde dieren. We hebben dassen, vossen, parelhoenen en otters en heel veel verschillende vogels.

Zo zitten er in een gerestaureerd molenaarshuisje bij ons op het terrein een paar valkjes. Zij hebben elk jaar een nest in een klein gat dat boven in de nok van het huisje zit. Je hoort de kleintjes dan roepen en dan komen de ouders met een duikvlucht de vallei invliegen. Fantastisch om na verloop van tijd de kleintjes te zien uitvliegen. Musjes hebben we het hele jaar, zij nestelen onder de dakpannen en verder overal waar ze nog meer de kans krijgen. Vorig jaar zaten er een aantal in de buis van de afzuigkap,was het net of ze in de keuken zaten te tjilpen. Die buizen hebben we nu afgedicht met gaas, het dak is groot genoeg voor de nesten.

In het voorjaar komen er steeds meer vogels terug. Het begint met de koolmeesjes die hun voorjaarslied zingen. Mijn favoriet zijn de bijeneters, zij komen meestal eind Maart, begin April. Zij maken een heel speciaal geluid terwijl ze door de lucht vliegen en ze hebben prachtige kleuren. Elk jaar komen de specht en de koekoek weer terug, tenminste ik neem aan dat het dezelfde zijn. En sinds vorg jaar heb ik de nachtegaal ontdekt, die ik sinds kort weer hoor in het donker. Vorig jaar viel me dat als eerste op. Ik dacht dat vogels alleen met licht floten, maar ‘s nachts hoorde ik geregeld een prachtig gefluit. Na onderzoek op internet bleek het inderdaad de nachtegaal te zijn.

Af en toe komen er roofvogels of gieren over gevlogen. Vorig jaar was er een gast die graag gieren wilde zien en hij merkte op dat hij er in zijn bijna 2 weken tijd bij ons nog geen één gezien had. De dag erna kwam er een groep van wel honderd gieren overgevlogen. Nog nooit eerder bij ons gezien en waar ze vandaan kwamen of naartoe gingen, geen idee, maar toevallig was het wel. En onze gast was helemaal blij.

Ik ben gek op al die vogels en ontdek elk jaar weer nieuwe. Vorig jaar hoorde ik een heel speciale roep in de boom voor ons huis en ik zag wat geels. Ik op internet gezocht en het bleek een wielewaal te zijn.

Zwaluwen hebben we ook veel. Zij maken af en toe een duikvlucht over het zwembad om water op te pikken. Wonderlijk vind ik dat. Alhoewel ze af en toe wel bij ons op zoek zijn naar een nestplaats heb ik jammer genoeg nog geen nest kunnen ontdekken. Dat lijkt me zo leuk voor de kinderen.

Een slangenarend is ook een keer bij ons gespot door een stel wat er verstand van had. De arenden, vliegend door de lucht, herken ik nog niet. Blijven oefenen dan maar, met hulp van mijn trouwe informatiebron het internet!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page