Olijven plukken in Spanje

November 27, 2017

 

 

VAN OLIJF TOT OLIE

 

Het is weer olijvenpluktijd.

Elk jaar rond eind oktober beginnen wij met plukken van olijven om er olie van te laten persen.

Wij plukken bomen op eigen terrein en ook wat bij anderen. Dit zijn allemaal bomen die onbespoten zijn.

 

Wij laten de olijfolie koud persen, dit betekend onder de 30 graden, bij een ecologische molen. Hier wordt er niets aan de olie toegevoegd, bij de meeste olijfolie, ook de duurdere wordt sulfaat toegevoegd om meer olie uit de olijven te verkrijgen.

 

In Andalusië produceert men de meeste olijfolie, zo’n 1 miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer 80% van de Spaanse productie. Spanje is de grootste producent van olijfolie en heeft meer dan 190 miljoen olijfbomen.

 

Er bestaan zo’n 70 verschillende soorten olijven. De meest gebruikte voor de olie zijn de ‘picudo’, ‘picual’ en de ‘hojiblanca’. Wat meestal gedaan wordt en wat wij ook doen is een mix maken van de olijven.

 

KOMEN GROENE EN ZWARTE OLIJVEN VAN DEZELFDE BOOM?

 

De olijfboom bloeit van april tot begin juni en heeft hele kleine, niet geurende bloesem. Mensen met hooikoorts kunnen veel last van de bloesem hebben.

Het begint dan met hele kleine olijfjes, die uitgroeien tot mooie vlezige olijven. De meeste olijfsoorten zijn eerst groen en veranderen naarmate ze rijper worden van kleur, dan worden ze bordeauxrood tot zwart. Dus zwarte olijven zijn rijpe olijven.

Olijven om in te maken worden al vanaf september geplukt en voor de olie plukt men vanaf eind oktober tot februari.

Wijzelf plukken tussen eind oktober en midden november, dan geven de olijven wel wat minder olie maar de smaak is veel intenser. Wel wachten we tot het in elk geval 1 keer geregend heeft na de zomer, zodat het opgenomen regenwater omgezet kan worden in olie.

 

HOE WORDEN OLIJVEN GEPLUKT

 

Wij oogsten de bomen door netten op de grond te leggen. Dan halen we de takken die gesnoeid moeten worden uit de bomen en die plukken we dan op de grond op de netten. Olijfbomen moeten altijd vrij open zijn, er wordt gezegd dat er een zwerm vogels doorheen moet kunnen vliegen.

Dan ritsen we de rest van de olijven uit de boom met onze handen. Er bestaan ook machines die de olijven uit de bomen trillen of ze worden er met harkjes uitgeritst of  er met lange takken uitgeslagen.

 

HET PERSEN VAN DE OLIJVEN TOT OLIJFOLIE

 

Bij een koude persing  heb je voor één liter olijfolie tussen de vier en acht kilo olijven nodig. Onze eerste persing van dit jaar was 5.3 kilo nodig voor één liter.

Bij de molen worden eerst de olijven gewogen, daarna worden de blaadjes en takjes eruit geblazen en dan worden ze gewassen en geperst. Op onze Facebookpagina heb ik wat filmpjes van dit proces gezet. Daarna worden ze gemalen en dan draaien ze zo’n anderhalf uur rond in een vat. Zodra de man van de molen denkt dat de olie goed is wordt de olie uit de pulp gecentrifugeerd en tappen we de olie zelf in bidons. De olie is meestal fel groen en heeft vooral de eerste maand een heel kruidige, intense smaak. Na een paar broodjes gedoopt te hebben in de olie voel je het branden in je keel. Na verloop van tijd wordt de smaak milder. Olijfolie is wel 2 jaar of langer houdbaar zolang je het niet te warm bewaard en donker wegzet.

 

KWALITEIT VAN DE OLIE

 

Er zijn drie verschillende kwaliteitsaanduidingen voor de olijfolie. De eerste is extra vierge, deze hebben wij. Deze olie heeft

een vetzuur tussen 0,1 en 1% per 100 gram olie. Onze eerste persing dit jaar had een zuurtegraad van 0,3, de tweede persing zelfs 0,2.

Dan heb je de virgen olie die heeft een zuurtegraad van maximaal 2 procent. En dan is er nog de aceite oliva, dit is een geraffineerde olie met minder smaak en voedingswaarde.

Hier in de molen vertelden ze mij dat het geen probleem is om in extra vierge olie te bakken, wat in Nederland anders beweert wordt. Het is misschien alleen zonde omdat de lekkere smaak verloren gaat.

 

IS OLIJFOLIE GEZOND?

 

Koudgeperste olijfolie is heel gezond, het heeft een hoog gehalte aan enkelvoudige vetzuren en vitamine E. Wat zeer goed is voor de stofwisseling en het cholesterolgehalte.

En buiten dat het gezond is, is het ook ontzettend lekker. Heerlijk door een salade, op brood of door de heerlijke koude tomatensoep Salmorejo, maar daar in een andere weblog meer over.

 

Wij hebben de pluk er nu net weer opzitten voor dit jaar, in totaal hadden we 167 liter. Na een aantal dagen plukken zie ik altijd voor het slapen gaan hele trossen olijven voor me, dat zijn de beste bomen. Hopen dat we volgend jaar weer veel van dit soort bomen hebben.

Please reload